Breaking lessen in Meise! De lessen zullen enerzijds doorgaan in de judozaal in de Sportschuur, Populierenlaan 20 1861 Meise en anderzijds in Te Wildert , Driesstraat 97 1861 Meise. In de lessen krijgen de bboys en bgirls materiaal aangereikt dat ze verder kunnen drillen en perfectioneren tijdens de trainingen. Er worden oefeningen gegeven die gelinkt zijn aan de volgende typische breakingthema’s: Creativity, Musicality, Foundation, History, Flow, Battle tactics en Workouts.

 

Thema’s in de les

Creativiteit:
Creativiteit is, iets nieuws zien (kansen of oplossingen voor problemen), iets nieuws vinden en iets nieuws doen of maken. Daarmee is creativiteit dus meer dan een manier van waarnemen, denken of doen. In onze filosofie is creativiteit juist een combinatie van deze drie.

De bboys en bgirls worden in de lessen op de proef gesteld en worden gevraagd creatief te denken. Breaking is in eerste plaats nog steeds een kunstvorm.
Ze krijgen bijvoorbeeld concepten en richtlijnen om binnen een bepaalde tijdsduur hun eigen moves en flows te bedenken.  We dagen ze uit door hun creaties aan elkaar te tonen en zo voor onderlinge inspiratie te zorgen. Elke danser verkrijgt een ander resultaat terwijl iedereen toch dezelfde oefening opgedragen kreeg, en dat is nu precies de magie van breaking!
Creativity. No fixed moves!

 

Muzikaliteit (Muzikaal gevoel):

We leren niet alleen de dansers tellen en dansen op muziek, maar echt de muziek begrijpen. Zo zullen er oefeningen worden gegeven op bepaalde muziekaccenten of -instrumenten en zal er ook altijd op verschillende soorten muziek worden lesgegeven.

Breaking is de visuele interpretatie van het lied.

M.a.w. de muziek is niet louter achtergrond maar wordt gedraaid om er effectief op te reageren, met break. We herinneren de nieuwe generatie eraan dat breaking een dansstijl is. Dit belangrijke aspect van breaking wordt vaak over het hoofd gezien door anderen.
Breaking is dancing!

 

Foundation: Technieken – Vorm – Style – Historiek:

Foundation wordt vaak gezien als alle basisbewegingen die behoren tot Breaking, waaronder ook de juiste manier van bewegen, in de juiste hoek met de correcte energie belangrijk is.
Bij foundation leer je 'Hoe het allemaal begon'.

Bboy Focus uit Finland deelt Foundation op in 5 categorieën: Power, Vorm, Geschiedenis, Originaliteit en Muziek.
Bboy Abstrakt en Luigi zeggen: "Foundation is the key to creativity."

Uiteraard zijn trickspowermoves en combo's ook essentiële bestanddelen van breaking, en dus focussen wij ons extra op Techniekoefeningen zodat alles er sharp & crispy uitziet. Maar wij doen er nog iets bovenop en dat is Vorm. Zonder een juiste vorm kan de techniek niet perfect worden uitgevoerd en zonder techniek kan je geen perfecte vorm maken. Dit brengt ons naar StyleStijl is de manier waarop je zelf, vanuit je eigen karakter, beweegt. Het is een evolutieproces: Hoe beter je de hiphopcultuur gaat begrijpen en hoe beter je foundation is, hoe meer dit zichtbaar wordt in jouw stijl. Bij Style denken we ook aan, de gestures, de burns, de stance, de funk en steez die bovenop jouw stijl kan geplakt worden. Deze vinden hun oorsprong in de typische 'hiphop levensstijl'.
En zo belanden we bij het thema Historiek, Want aan elke foundational move die we aanleren aan de dansers zit een lange geschiedenis. Wie was de grondlegger van de move? Meer nog, vanuit welke andere moves in het verleden heeft deze move zijn eigentijdse vorm gekregen? Gedurende het jaar maken we een analyse (breakdown) van enkele basic moves. Hiermee geven we de leerlingen een diepere band en connectie met breaking. Dankzij het verhaal (storytelling) achter de moves, krijgt elke simpele beweging een betekenis. Omwille van de historiek bekijken we ook video’s tijdens de lessen. Niet de alledaagse video’s die je vindt op youtube door simpelweg “Breakdance” in te tikken, maar wel de “verborgen parels” die wij hebben opgespoord. Op basis daarvan komt een leerzame discussie op gang en gaan de kinderen naar huis met een breder beeld. 

 

Flow:

"Waarom moeten we langs 2 kanten leren breaken?" "We kunnen toch onze moves aan onze “goede” kant laten zien? Opgelet, bij Flow hebben we het niet over move maar wel over movement. Langs twee kanten breaken is niet om louter aan te tonen dat je het kàn. Het doel is om onbeperkt te kunnen bewegen in elke richting, aan elke kant en met elke move, op een zodanige manier die vloeiend en heel natuurlijk overkomt. Dit zonder zich te forceren of zonder de groove te onderbreken. Zo maak je het voor jezelf efficiënter, kan een eventuele crash plots als kans benut worden en leer je controle te hebben over je lichaam op elk moment.

That which offers no resistance overcomes the hardest substances."
"That which offers no resistance can enter where there is no space” en “Understand the value of non-action.”
(quotes van Lao Tzu, Chinese filosoof)
. Als je deze filosofische gedachten omzet in Breaking terminologie, dan snap je waarom wij bij On The Block aan twee kanten leren breaken.

 

Battle Tactics:

Tot slot bouwen wij de spanning op tot Battle Tactics. Breaking is geen tijdrit of wedstrijd, waar de snelste of sterkste met de overwinning gaat lopen. Om een battle te winnen is er meer nodig dan skills en al de bovenstaande topics. Je moet mentaal goed voorbereid zijn zodat je al jouw vaardigheden ten volle kunt benutten. Het begrip 'battle' omvat niet alleen competitie, maar ook cypherbattles. Bij cypherbattles is de druk heel groot, want het is persoonlijker dan andere battles, en de opdagende tegenstander begint niet bij toeval maar wel met voorbedachte rade. Bij cypherbattles komen er geen rondes of juryleden aan te pas; de hele jam weet wanneer de battle is gestreden en het resultaat duidelijk is. In de competitiebattles zullen onze bboys van het hoogste niveau vaak tegenover andere bboys staan die momenteel hoger gerankt zijn en meer ervaring hebben. Dat betekent absoluut niet dat de battle al op voorhand gestreden is. Hier speelt strategie een grote rol: de battle beheersen, de skill hebben om het hoofd koel te houden (With a clear mind all can be accomplished) en weten wanneer welke move te droppen en wanneer niet, afhankelijk van de tegenstander. Hoelang moeten je runs zijn? Hoe vol? Moet je als eerste de battle beginnen? De jury laat zich in zijn mening door enorm veel aspecten leiden. Tijdens onze lessen proberen we zoveel mogelijk leerlingen in de battle zone te krijgen, dit via visualisatie of met een straight battle. Eigenlijk een simulatie. Hoe vaker zij een battle hebben meegemaakt in hun hoofd of in de training, hoe strijdvaardiger zij zullen zijn als het moment van de echte battle aanbreekt.

 

Workouts: Het is een dansvorm die grote fysieke kracht vereist, in combinatie met een sterk coördinatievermogen.  Behalve de uitgesproken Break-bewegingen die onder “kunst” vallen, hebben wij ook oog voor de vereiste fysieke conditie: uithoudingsvermogen, kracht, explosiviteit en preventie van blessures. We laten de leerlingen grondig kennis maken met Workouts die niet veel tijd in beslag nemen en leuk zijn om te doen. Op die manier houden de kids het makkelijker vol en gaan ze op eigen initiatief workouts doen om gezond te blijven en vaardigheden te ontwikkelen.

 

Tijdens de lessen zelf gaan we steeds dieper in op de basis- en meer gevorderde principes naargelang het niveau. We hebben dan ook de voorkeur gegeven aan een verregaande opsplitsing van NiveausStarters, Kids, Newbies, Rookies, Teens en Battle Cats. Zo blijft het niveauverschil binnen eenzelfde groep minimaal en hebben de oefeningen eenzelfde optimaal effect op elke leerling van de groep.